Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Već četiri godine aktuelna vlast (da, znam, Aleksandar Vučić i njegovi imaju malo problema sa brojanjem, ali činjenica je da su dizgini u njihovim rukama od 2012.) obećava nam da ćemo za koju godinu živeti bolje. Ako se dobro sećam, prilikom izbora 2012. to „ludom radovanje“ glasilo je „krajem 2014“. Iako se rok svako malo pomerao sa obećanja se uskoro prešlo na garancije, pa je tako aktuelni Premijer marta 2014. izjavio: „Želim svim ljudima u Srbiji da dam garanciju da će se u našoj zemlji, već na polovini mandata nove vlade, živeti bolje i da će drastično biti smanjen broj nezaposlenih”.

Zakazana polovina mandata “pada” ovih dana, a osim Vučića, njegovih ministara, urednika Informera, gazde Pinka i obećanjima plaćenih botova njegove stranke malo ko je osetio garantovano poboljšanje. Ne kažem ja da je problem u lošem rukovođenju državom, već je kriv narod. Tvrdoglavo je to, nikako da skapira da mu je bolje sada nego do pojave Svemogućeg.

Povećanje cena, smanjenje penzija i plata, snižavanje kupovne moći… Sve to je učinjeno samo da bi “običnom čoveku” bilo bolje. No, pošto se on ne da ubediti, izgleda da su mediji dobili novu direktivu - objasniti serijom u “oblandu” uvijenih tekstova tom nesrećnom čoveku da je krivica u njemu, u njegovoj rasipničkoj prirodi. Tako smo prvo imali onu ingenioznost o Beograđanki koja nam daje recept kako da sa 30.000 mesečno platite sve račune, jedete tri puta dnevno, obučete se, obujete i pride uštedite za letovanje u Španiji. Međutim, taj spin je bio toliko loš da su ga svi odmah bez teškoće prozreli.

No, stekla sam utisak da su magovi ekonomsko-političke propagande dobili neke druge ideje. Tako ovih dana možete da pročitate priču o devojci (iz inostranstva - valjda ubedljivosti radi) koja ne jede meso, mleko, jaja i šećer, ali ipak uživa. Dakle, ako može ona - možete i vi! Znate li koliko će izbacivanje ovih namirnica i njihovih prerađevina doprineti vašem budžetu? Plus, ako pređete na sirovu hranu i zrnevlje, tu je ušteda i na struji! Znači, nije vaša plata mala, nisu cene po prodavnicama visoke, nego ste vi alavi i konformisti.

Pomenuti magovi imaju i recept za naše starije sugrađane i to iz usta njihove “koleginice”, Novosađanke koja će u oktobru napuniti 102 godine. Ona kaže da lekove pije samo kada mora! Ha! Umesto što kukate da su lekovi skupi, a broj onih koji se mogu dobiti na recept sve manji, lepo se dogovorite sami sa sobom kada morate da ih gutate, a kada baš i ne!

Sve se može kad se hoće. Uskoro očekujem i gostovanje onog Indijca koji 70 godina nije ništa jeo (ako je i dalje živ) kako bi nam objasnio svoju tajnu i dodatno nam poboljšao kućne budžete. A za koju godinu, kada nas ovaj režim istrenira da ne jedemo i ne pijemo, možemo da sklopimo ugovor sa NASA da nas šalje kao koloniste na Mars. Neće nam biti potreban ni krompir Meta Dejmona da bismo opstali.

P. S. Premijeru, znamo mi kako ni od čega da napravimo obed. Naučio nas je režim devedesetih čiji ste Vi bili bitan deo. Sumnjam da ste morali da jedete “UNPROFOR kolač” smućkan od kakaa, brašna i šećera iz humanitarne pomoći. Teško da ste od nekoliko pomorandži pravili pet litara domaćeg sirupa, a od malo ulja, brašna i paradajz soka čorbu. Mi jesmo, ne morate da nas ponovo trenirate.

P. P. S. Pre nekoliko dana Vučić je izjavio da lažu oni koji obećavaju bolji život. Da li je time mislio na sebe iz prethodne četiri godine?

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :